Ο Λ. Λαυρεντιάδης προσέφυγε το 2013 ενώπιον του ΕΔΔΑ, σε σχέση με την προσωρινή του κράτηση στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.
Πάσχων από χρόνια και σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία προκαλούν ανικανότητα κίνησης ακόμη και για βασικές ανθρώπινες ανάγκες, προφυλακίστηκε περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 και ένα μήνα μετά μεταφέρθηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Κορυδαλλού για λόγους υγείας. Εκεί τον βοηθούσε διαρκώς ένα συγκρατούμενος για τις μετακινήσεις του, ενώ και η υγεία του χειροτέρεψε.
Εν τω μεταξύ, άσκησε προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, και επιπλέον αιτήθηκε να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στο συμβούλιο, ώστε να είναι εμφανής η χειροτέρευση της υγείας του και το επίπεδο ανικανότητάς του. Τα αιτήματά του απορρίφθηκαν μετά από 87 ημέρες. Στη συνέχεια απορρίφθηκαν και άλλες προσφυγές του, και εν τέλει κρατήθηκε έως τις 24/6/14.
Παραπονέθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ για παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 4 της ΕΣΔΑ (Κάθε πρόσωπο στερούμενο την ελευθερία του συνεπεία σύλληψης ή κράτησης, έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, ώστε αυτό να αποφασίσει εντός βραχείας προσθεσμίας επί του νομίμου της κράτησης και να διατάξει την απόλυσή του εν περιπτώσει παράνομης κράτησης), καθώς δεν του δόθηκε το δικαίωμα αυτοπρόσωπης εμφάνισης ενώπιον του συμβουλίου, ενώ η νομιμότητα της κράτησής του κρίθηκε 87 μέρες μετά, καθώς και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης), διότι η προσωρινή του κράτηση ήταν ασύμβατη με την κατάσταση της υγείας του, η οποία χειροτέρεψε.
Το Δικαστήριο πράγματι έκρινε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 5 παρ. 4 της ΕΣΔΑ, όσον αφορά την ταχύτητα της εξέτασης της νομιμότητας της κράτησης και όσον αφορά την ισότητα των όπλων και την κατ΄ αντιδικία διεξαγωγή των ποινικών διαδικασιών, καθώς και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ για εξευτελιστική μεταχείριση. Συνεπώς, του επιδίκασε εύλογη αποζημίωση.